Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Как се напуска стадион?

Как може една футболна звезда да напусне стадиона незабелязано? Невъзможно, казвате? Не - просто е нужна находчивост. Както и готовност да се напъхаш в количка с мръсно пране. Като например Жозе Моуриньо. Уверете се сами! Представям ви десетте най-колоритни начина да излезеш от стадион.

1. Братя Монголфие

Източновестфалският провинциален клуб Гютерсло е подготвил интересна развлекателна програма за домакинството си на Щутгарт от турнира за Купата на Германия на 23 септември 1989 г. С помощта на каравана в централния кръг на игрището е докаран балон с горещ въздух, който след кратка подгряваща фаза отлита, заедно с екипажа си, под бурните аплодисменти на публиката. Радостта на стария Хайдевалдщадион обаче е кратка и е заменена от внезапен шок: оказва се, че човекът, който управлява балона, е взел ключа за караваната със себе си. Гостите от Щутгарт, включително Гуидо Бухвалд и Фриц Валтер, трябва да помагат при изнасянето на паркираното в центъра на терена возило, докато зрителите се превиват от смях по трибуните.

2. Джанлуиджи Буфон

През 1999 г. станалият по-късно световен шампион вратар играе в Парма. След спечелването на Купата на Италия срещу Фиорентина за Буфон е особено сложно да напусне стадиона, без да получи физическа саморазправа с развилнелите се фенове на "виолетовите". Изобретателният страж изважда от спортната си чанта клоунска маска и с нея на лицето си се смесва с разочарованата тълпа от тифози на Фиорентина. При това този колоритен случай не е единственият, когато Буфон напуска стадион "Артемио Франки" по куриозен път. Няколко години по-рано той си тръгва от стадиона във Флоренция в багажника на колата на приятел. Също успешно.

3. Мариос Ламбупулос

Ламбупулос, съдия във втора гръцка дивизия, се запознава с темпераментните запалянковци на Корфу през март 2009 г. Понеже арбитърът отсъжда доста спорна дузпа срещу домакините в 96. минута на срещата им с Пас Янина, зрителите са извън кожата си от яд и искат да линчуват невинния чернодрешко. Ламбупулос обаче има късмет: президентът на Корфу Спирос Калогианис е приготвил кола за него в катакомбите на стадиона. Скрит зад дебели завеси съдията напуска злополучната арена. Обърканите фенове на Корфу си го изкарват на гостуващия отбор.

4. Жозе Моуриньо

2005, след загубата с 1:2 в първия мач от осминафиналите на Шампионската лига срещу Барселона, наставникът на лондонския Челси Жозе Моуриньо не особено абстрактно се изказва относно тенденциозното, според него, съдийство на рефера Андерс Фриск. Шведският арбитър получава след това смъртни заплахи по телефона и прекратява кариерата си. В четвърфинала срещу Байерн Мюнхен на Моуриньо му е забранено да има контакт с отбора си. Португалецът находчиво заобикаля санкцията: въпреки че той самият отрича, легендите говорят, че треньорът се е промъкнал в съблекалнята на Стамфорд Бридж в количка за мръсно пране и така е останал незабелязан от длъжностните лица от УЕФА.

Изображение

5. Волфганг Клеф

"Кога ще завърши последният ми мач аз сам ще определя", казва Волфганг Клеф в ранното лято на 1984 г.Но президентът на Фортуна Дюселдорф Бруно Рехт има други планове. Вратарят трябва да изиграе прощалния си двубой на 20 май 1984 г. срещу Валдхоф Манхайм. Клеф, като завършен професионалист, симулира получено разтежение на сухожилието в 74. минута, врътва почетна обиколка на стадиона, хвърля екипа и ръкавиците си към феновете и накрая спира пред главната трибуна и поздравява президента Рехт с голите си задни части. След което моментално се изнизва от стадиона. По долни гащи.

Изображение

6. Америка (Мексико)

Отдавна не е тайна, че латиноамериканските дербита протичат при особено нажежена атмосфера. Особено тежко е положението при двубои между мексиканския реномиран клуб Америка и Пумас. Когато първите губят гостуването си на Пумас в началото на ноември 2009 г. с 2:3, феновете на стадиона се опитват да се саморазправят с играчите на Америка след последния съдийски сигнал. В критичен момент от инцидента местната полиция вкарва брониран танк на стадиона, натъпква всички футболисти на гостите в него и с впечатляващо темпо напуска Естадио Олимпико Университарио.

7. Парашутистът от Лютрингхаузен

Тържествуващ и с падащ шарашут зад себе си скачачът напуска стадиона на аматьорския Лютрингхаузен в своя шарен костюм. Секунди преди това той се е погрижил за едно паметно презимяване точно в центъра на игрището, точно както е планувано в развлекателната програма преди началото на мача с Кикерс Офенбах. Единствен и крайно незначителен проблем: срещата вече е започнала преди 15 минути. Часовникът на въздушният акробат е спрял във въздуха.

Изображение

8. Йенс Леман

През октомври 1993 г. Йенс Леман инкасира 3 гола в рамките на 8 минути на вратата на Шалке 04 от развилнелите се леверкузенци и е сменен на почивката от треньора Йорг Бергер с Холгер Герке. Докато съдията дава началния сигнал за второто полувреме, разочарованият вратар взема назаем 5 марки от един възрастен господин, "когото познавал от тренировките", взема първия влак за Гелзенкирхен и изчезва. Късен епилог на случката: през 2008 г., по време на лагера на Щутгарт в град Гоинг, Леман е заговорен от сина на междувременно починалия възрастен фен на Шалке. Петакът от 1993 г. обаче не е поискан обратно.

Изображение

9. Кристиан Цийге

Европейският шампион Кристиан Цийге неведнъж напуска стадион "Джузепе Меаца" в багажника на някой автомобил, докато носи екипа на италианския гранд Милан. Бесните тифози очакват футболистите след слаби мачове с дъжд от камъни. Левичарят облекчено въздъхва след завръщането си в Германия, когато може да се наслади на нормално излизане от стадиона. "Винаги ме е впечатлявала емоционалността на хората", споделя Цийге. "Тук, в Гладбах, не летят камънаци и уважението е много по-голямо."

Изображение

10. Джордж Бест

Малко след 10 и половина часа вечерта в деня на финала за Шампионската лига Джордж Бест напуска мястото си в ложата на стадион Камп Ноу в Барселона. Германският Байерн Мюнхен води с 1:0 на "старата любов" на Бест Манчестър Юнайтед с 1:0. Легендарният полузащитник не иска да вижда повече срамните сцени на поражението и разочаровано се запътва към изхода. И пропуска една от най-големите сензации във футболната история. Къде се обърка всичко, Джорджи?

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар