Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Карнавал в Епинген

През 1974 г. Епинген шокиращо отстранява германският гранд на севера Хамбургер Шпортферайн от турнира за Купата на Германия. При победата с 2:1 големият герой се казава Герд Щьорцер. Репортаж от деня на събитието.

Тази събота в севернобаденското градче Епинген се празнува така, все едно Коледа, Нова Година, Великден и местният карнавал са обявени за един и същи ден - всички жители са като обезумели. Третият в аматьорската дивизия на Северен Баден отбор на Епинген поднася истинска сензация за купата на страната и елиминира финалиста от миналото издание на турнира и временния водач в класирането на Първа Бундеслига Хамбург с 2:1. Пред рекордните в историята на клуба 12 000 зрители двете шумно отпразнувани попадения отбеляза плеймейкърът Герд Щьорцер в 57 и 70. минута, които се оказаха достатъчни за крайната победа. Почетният гол за гостите отбеляза Бертъл с глава в 80. минута.

Изображение

След като епингерци изненадващо отстраниха в първия кръг за Купата на Германия Рьохлинг Фьолклинген с 2:1, мачът срещу Хамбург за тях се превърна в "Събитието на годината". Хамбургските "червени шорти" подходиха твърде надменно към срещата след победата над румънците Стягул Рошу Брашов с 8:0 за Купата на УЕФА. Треньорът им Куно Кльотцер експериментира с защитната и халфовата линия на отбора си и плаща горчива цена за това: "Ние напълно подценихме противника в борбен и, преди всичко, в игрови аспект", гласи закъснялата му констатация. Домакините, водени от либерото Юрген Шийк, някогашен голмайстор на Алзенборн, излязоха за началото с осем футболисти от представителната формация на регион Северен Баден. Наставникът Харалд Михелбек беше опианен от победата, но анализира трезво: "Както казах и преди: ако не ни вкарат бърз гол в началото, тогава сме способни на всичко."

Герд Щьорцер - футболен бог

"Герой на деня" разбира се е голмайсторът Герд Щьорцер, който в миналото игра за 1860 Мюнхен и на 2 ноември ще навърши 26 години. В знак на благодарност за двете му попадения той и клубният президент Кох са поканени като гости в актуалното спортно студио на телевизия Це Де Еф. Анализаторите не могат да разгадаят представянето на Хамбург. Миналия сезон северногерманците отпаднаха във втория кръг на надпреварата от носителя на трофея Борусия Мьонхенгладбах, а преди десет години отново бяха елиминирани от неелитен тим (през 1964 г. от Фюрт). Хамбургски зевзек прояви чувството си за черен хумор: "Президентът Крон още мислеше, кои щще са сериозните ни опоненти в турнира, когато дойде краят."

Изображение
По време на двубоя в Епинген нисичък мъж се появява с фотоапарат в ръка и снима вратаря на Хамбург Руди Каргус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар