Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

петък, 5 февруари 2010 г.

"Счупи се като съчка"

Миналия сезон Барселона и Атлетик Билбао играха финал за Купата на Краля. През 1983 г. Андони Гойкоечея получава нелицеприятното си прозвище "Касапина от Билбао" отново в двубой между тези два тима. Припомням ви един фал, който почти прекрати кариерата на Марадона.

Изображение
"Касапина от Билбао"

На 24 септември 1983 г. баският защитник Андони Гойкоечея влиза във футболните енциклопедии като "Касапина от Билбао". Брутално и безкомпромисно той прави това в един истински храм на футбола, какъвто е колосалният стадион на каталонците Камп Ноу в Барселона.

Изигран е почти час от мача, а резултатът между домакините и гостите от Атлетик Билбао е 2:0. Топката полита от наказателното поле на Барселона към централния кръг на терена и халфът на "блаугранас" с номер 10 Диего Армандо Марадона спира топката с върха на пръстите на левия си крак и я чуква встрани. В този момент зад гърба му идва Гойкоечея, протяга крака си и извършва онова, което испанците и до днес наричат "най-известното нарушение в историята на футбола". "Почувствах удара и чух звука на чупещи се сухи съчки", пише Марадона в биографичната си книга "Ел Диего". Защитникът на Барселона Мигели се опитва да помогне на съотборника си да се изправи. "Не, Мигел, не. Тоя ми изпочупи всичко", отговаря Марадона.

Когато санитарите изнасят аржентинеца на носилка, изглежда така, че те ще трябва да попълнят в медицинските си протоколи след мача следното: Погледът на Марадона е празен, той се държи с двете си ръце за главата, докато е носен на носилка, покрит с одеяло. Във въздуха на стадиона се усеща смъртен страх - страх, че левият крак на талантливия футболист няма да може повече да играе с топка. Той ще има десен крак - но за какво му е всъщност?

"Някой трябва да умре ли?"

Докато нисичкият южноамериканец лежи в стая 201 на барселонската клиника Аройо, лекарите и сестрите не могат да се решат да му кажат истината. При рентгеновите снимки ясно се вижда контузия, позната само при тежко падане със зимни ски: извивката на долния край на подбедрицата е разбита, външните мускули са разкъсани, а ставата на крака е извадена.

На стадиона аржентинският наставник на Барселона Луис Сесар Меноти е бесен от видяното насилие: "Някой трябва да умре ли, че да се направи нещо по въпроса?", пита той реторично и добавя за бруталния извършител: "Той принадлежи на расата на антифутболистите!". "Нека почакаме и да видим дали Диего няма пак да играе след няколко дни", контрира треньорът на Атлетик Хавиер Клементе. "В автобуса трябваше да се хвърляме по пода. Феновете на Барса ни разбиха прозорците, а в хотела ни също се стигна до нападения", разказва Ману Сарабиа, тогава нападател на отбора от Билбао.

Изображение
Диего Марадона в болницата след нарушението

"Касапина от Билбао"

Има много елементи, които правят нарушението срещу Марадона да изглежда уникално, най-малкото, че то е наречено "преднамерен опит за убийство" от испанския писател Едуардо Галеано и е увековечено в репортажа на британския журналист Едуард Оуен "Касапина от Билбао". За съмнителната слава на баска Гойкоечея важна роля играе и фактът, че две години по-рано той стъпва на коляното на играещия за каталонците Бернд Шустер и го изважда от терените за близо година.

В Барселона запалянковците помнят това до този 24 септември 1983 г. Сто и двадесет хиляди крещят "Шустер, Шустер" на Камп Ноу, когато германецът се реваншира на Гойкоечея със също така груб фал. Баскът не само е във въздуха, "той летеше", спомня си Марадона. "Ще го убия този (Шустер)", кълне се Гойкоечея на игрището. "Успокой се, баске, спокойно, вие ще загубите мача...Искаш да си изкараш жълт картон за нищо ли?", пита го Марадона.

Разгорещени страсти на терена, спортно съперничество, мъжество - всички тези фактори играят някаква роля при контузията в 58. минута на мача от четвъртия кръг на испанската Примера дивисион. Но не са само те. Има и исторически контекст, който е над всичко футболно, политическо и социално-културно. По него време сблъсъкът между Барселона и Атлетик е състезание на два контрастни стила на игрова концепция: бохемът Меноти и романтичният му футбол срещу обзетият от войнишка пресметливост и хладнокръвие Клементе. На въпроса на президента на "каталонците" Хосе Луис Нуньес дали не използва прекалено фини играчи, Меноти отговаря: "Щом е така донесете ми 11 боксьори!" От друга страна Гойкоечея въплъщава напълно игровата идеология на своя наставник Клементе. "Андони си е такъв. Прави подобни влизания и на тренировки, без да има нещо лошо предвид. Какво искате да кажете, дали му се сърдя за ритниците? Ние сме били и си оставаме приятели с него", казва Сарабиа за защитника, чийто идол е Бекенбауер. Не само красивият футбол на Кайзера. А също и Бекенбауер, който продължава да играе и с превързана ръка на Световното първенство през 1970 г.

Борбеният Кайзер като пример

Самата Испания преживява едно силно политизирано време. Осем години са изминали, откакто Генерал Франко е мъртъв - и баските, и каталонците налагат футболна доминация, приели повече права, която е немислима за времето на диктатора, когото никога не са уважавали. Атлетик и Барса, според писателя Мануел Васкес Монталбан, се превръщат в своеобразни войски на своите испанските провинции. Баската сепаратистка организация Ета взривява истински бомби по испанските улици, а президентът на Барселона Хосе Луис Нуньес прави една зловеща аналогия: "Трябва да се реагира също и срещу тероризма във футбола."

Нуньес, който през 1982 г. плаща за Марадона невероятните 7,3 милиона долара на шест вноски, също изпада в дива ярост, когато на Гойкоечея е показан само жълт картон след ужасяващия фаул. Понеже съдията нямал "пряк визуален контакт". Спортният съд обаче не пропуска деянието и наказва футболиста на Атлетик да не играе в 18 мача. 18 мача! Преди това нито един играч не е бил наказван по-строго. Поради този прецедент пък, на всичкото отгоре, в Билбао се чувстват ощетени.

Четири дни след бруталното си нарушение Гойкоечея носи същите обувки, с които е счупил крака на Марадона, и играе мач от турнира за Купата на УЕФА, където санкцията му не важи. Той се представя много силно и отбелязва гол. В знак на уважение съотборниците му го изнасят на ръце от игрището. "Чух зова на баския народ", развълнуван е Гойкоечея. И решава никога повече да не носи въпросните си футболни обувки.

Изображение
Най-известната "жертва" на Гойкоечея

Пред Стюарт Пиърс и Базил Боли

Междувременно бранителят е почистил бутонките си и ги държи на видно място в къщата си. Като нещо, с което се гордее. "Не искам да бъда разбран погрешно", казва Гойкоечея, искал преди това по хиляда днешни евро за интервю, относно нарушението му срещу Марадона, пред вестник "Ел Паис". "Не ги пазя като някакъв ловен трофей. За мен те имат двойно значение - от една страна, натиска, който поех след контузията на Диего, а от друга - емоционалността и подкрепата, която получих от трибуните на "Сан Мамес"."

През 2007 г. Гойкоечея е определен от списание "Таймс" за "най-твърдия защитник на всички времена". Пред Стюарт Пиърс (Англия) и Базил Боли (Франция). Андони Гойкоечея казва: "Контузията на Марадона винаги ще ме преследва, но аз мога да живея с това." Само едно нещо го ядосва: че има хора, които си мислят, че щял да прекрати кариерата на Марадона. 108 дни аржентинецът е извън терените - период, който го отчуждава от Барселона и той поема нататък - към Неапол. "След контузията си Марадона става най-добрият играч в света. И хей, аз не бях изгонен в онзи мач!", каза баскът. Дали е заслужил червен картон? Краткият му отговор: "Вероятно." И, а да, срещата завършва 4:0 за Барса.


Ужасяващото влизане на Гойкоечея

Няма коментари:

Публикуване на коментар