Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

понеделник, 8 февруари 2010 г.

13 гола за вечността

"Господин 13 гола", както е известен Жюст Фонтен в родината си Франция, поставя един рекорд за вечността на Световното първенство в Швеция през 1958 г., гарантиращ му запазено място във всички книги и учебници за най-популярната игра. Футболният идол на френския футбол от 50-те години остава печата си в световните финали с незабравим маниер.

Въпреки всичко 13-те гола от общо 23-те на французите, не са достатъчни за световната титла. Купата взема Бразилия със 17-годишния Пеле, но пък Фонтен до ден-днешен остава недостижим - в никое друго световно първенство един играч не вкарва повече голове от френския нападател - самият "Бомбардир на нацията" Герд Мюлер, който държеше рекорда за общо голове, се нуждае от две първенства, за да вкара 14 попадения (от тях 10 са в Мексико'70). От 2006 г. рекордьорът е бразилецът Роналдо с 15 гола от цели 4 световни първенства (САЩ'94, Франция'98, Южна Корея и Япония'2002 и Германия'2006).

При това Фонтен намира място във френския отбор, само защото титулярът Рене Блиар е контузен. Заместникът идеално се включва в тима и разпилява противниковите защити през 1958 г. - 3 гола срещу Парагвай (7:3), 2 срещу Югославия (2:3), 1 срещу Шотландия (2:1), 2 срещу Северна Ирландия (4:0), 1 срещу Бразилия на полуфинала (2:5) и цели 4 срещу Германия (6:3) в срещата за третото място - впечатляващо постижение на една футболна легенда. В своите общо 21 срещи за "петлите" той бележи 30 пъти.

Фонтен - със своите 174 см е всичко друго, но не и гигант - постига върха на своите възможности и през същата 1958 година става шампион на Франция с Реймс, печели купата на страната и е голмайстор на първенството.

Изображение
Френският нападател преодолява германски бранител

Признанието на Пеле

"Станахме шампиони, но видя ли какво направи Фонтен?", пита Пеле своя баща при завръщането си в Бразилия. Невероятната бързина, нюхът към гола и прецизният завършващ удар са запазените марки на "Жустос".

Фонтен започва кариерата си в родния марокански град Маракеш. Ако зависеше от баща му, французинът щеше да се посвети на баскетбол, лека атлетика или следване на медицина. След като родителят най-после се съгласява, синът му заиграва футбол в отбора на Маракеш, с който става младежки шампион. След това Фонтен преминава през Казабланка, където пък става голмайстор на първенството на Мароко, и продължава пътя си към шампионата на Франция, когато е на 20 години. Там нападателят играе в Ница, с чийто отбор веднага печели Купата на Франция, а през следващата година - и шампионската титла, и Реймс, с който става два пъти голмайстор на френското първенство.


Изображение
Фонтен е носен от съотборниците си след своите три гола срещу Парагвай

Горчивият край на кариерата на Фонтен

Трагично, но блестящият футболен път на нападателя е брутално прекъснат на 27-годишна възраст. На 20 март 1960 г. футболистът на Реймс претърпява счупване на крака си на две места в мач срещу Сошо, което го изважда извън терените. Три седмици след завръщането си в игра през ноември същата година, Фонтен отново чупи крака си на същите места, което означава безусловен край на кариерата! Преди това той бележи 116 гола в 117 мача за Реймс - наистина уникално!

По-късно Фонтен, роден на 18 август 1933 г., става президент на Френския футболен съюз и за кратко време отговаря за националния отбор на "петлите". Бившият нападател не успява да се наложи като треньор и престоите му в националния отбор и Пари Сен Жармен не се оказват особено сполучливи. Като търговец той има доста по-голям успех.

Изображение

Изображение
Въпреки че Фонтен бележи своите голове номер 4 и 5 срещу Югославия, французите губят срещата си от предварителната група срещу балканците с 2:3. Преди това "петлите" са победили Парагвай със 7:3, а нападателят бележи хет-трик.

Изображение
На тренировъчното игрище Жюст Фонтен показва, че умее всички трикове с коженото кълбо.

Изображение
В полуфинала се срещат Франция и Бразилия. Тук Жюст Фонтен вкарва за 1:1, а отличният бразилски вратар Жилмар закъснява фатално. В края "селесао" тържествува и съотборниците на 17-годишния Пеле печелят с 5:2.

Изображение
В "малкия финал" един срещу друг излизат Франция и Западна Германия. "Петлите" побеждават с 6:3, а Фонтен отбелязва цели четири попадения. На снимката французинът е атакуван от Карл-Хайнц Шнелингер.

Изображение
Жюст Фонтен и съпругата му по време на СП 1958 в Швеция.

Изображение
Жюст Фонтен с картонена фигура, изобразяваща голмайстора на младини. 13 гола за едно първенство - рекордът му остава ненадминат и до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар