Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

неделя, 7 февруари 2010 г.

Да счупиш череп в стената

През януари 1985 г. германският спортен журналист Холгер Оберман се опитва да класира тайванския национален отбор по футбол на олимпийски игри. За да направи това, той трябва да се пребори, освен с противниците на зеления терен, и със свръхестествени сили.
Изображение
Оберман също така е и бивш футболист и има диплома за треньор по футбол. Той играе като полупрофесионалист в САЩ през 60-те години за тима на Елизабет Ню Йорк, който по-късно е преименуван на Космос. В Америка германецът стажува в телевизия ABC, а след завръщането в родината си работи за хесенското радио. Треньорската му дейност е свързана с ръководството на младежките отбори на Кикерс Офенбах и Айнтрахт Франкфурт.

В края на 70-те години Холгер Оберман е вербуван да участва в програма на Германския футболен съюз за популяризирането на футбола по света и пътува към различни места на планетата, обучавайки деца и споделяйки собствен опит с чуждестранни футболни деятели. Първоначално ангажиментите му продължават по няколко месеца, а по-късно и за по-продължително време. Към днешна дата Оберман, вече пенсионер, е работил на повече от 30 места по света, в това число Източен Тимор, Непал, Гамбия и Афганистан. Най-силно впечатление обаче му оставя престоя на островната държава Тайван.

Страната се образува през 1949 г., когато войските на Чан Кай-Ши се оттеглят на остров Тайван след загубата на гражданската война от комунистите на Мао Дзедун и обявяват независимост от Китай. През 1985 г. синът на генерал Кай-Ши изпълнява длъжността президент на тайванския футболен съюз и има намерението да направи футбола спорт номер 1 на страната - с помощта на германски специалисти. На Холгер Оберман не му липсва смелост и той поема предизвикателството да изгради боеспособен отбор, като веднага се залавя за работа. В крайна сметка той обича футболната игра и вярва в нейната сила!

Какви необичайни перипетии обаче се появяват в квалификациите за олимпийските игри в Сеул през 1988 г.! В среща от този цикъл момчетата на Оберман посрещат на стадиона в столицата Тайпе гостите си от Папуа-Нова Гвинея. Тайванците са истински шокирани, когато преди началото на двубоя папуасите, вместо да разменят флагче със своите домакини, изваждат няколко човешки черепа и ги подават на капитана на домакините - истинско предупреждение! По това време в цяла Азия се носят легенди какви канибали обитават Папуа-Нова Гвинея и щабът на гостите съвсем умишлено използва суеверните страхове на азиатците, за да спечели психологическо предимство. Жестът с черепите недвусмислено означава: "Ние идваме от друга страна, където властват други правила - пазете се!". Футболистите на Тайван са искрено потресени, а треньорът им не успява да ги убеди преди началния съдийски сигнал, че мъртвешките глави нямат никакви свръхестествени сили.

Домакините играят боязливо, а по играта им си личи, че умът им съвсем не е на игрището. На почивката папуасите водят убедително с 4:0, като всичко говори, че крайният резултат ще е двуцифрен. Оберман е отчаян и не знае какво да направи. В съблекалнята не говори за футбол и тактика, а в яда си взема един от черепите и го запраща в стената. И, о чудо, "трофеят" се разпада на хиляди парченца, а от него не излиза никакъв зъл дух. Облекчението по лицата на тайванците е видимо, а те смазват своите гости след паузата и печелят с 5:4!

Въпреки важната победа, Тайван не участва на олимпиадата в Сеул, тъй като е изваден от игрите под натиска на Китай - "Големият брат" не желае да участва с непризнатата от китайците държава в едно състезание. Това, разбира се, разочарова германския треньор, но той изпълнява мисията си - футболът изпреварва убедително по скалата на популярността бейзбола в островната държава. Оберман продължава журналистическата си работа в германската провинция Хесен след ангажимента си...

*Източник: "11 FREUNDE #96", стр. 24,25

Няма коментари:

Публикуване на коментар