Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Германия отвръща на удара

Германия достига до полуфиналите на Световното първенство в Мексико през 1970 г. благодарение на тила на Уве Зеелер. Представям ви превод на истинска спортна статия от онази далечна вече година.

Изображение
Преди началото на срещата

В четвъртфинал от СП 1970 един срещу друг се изправят Германия и Англия. Това трябваше да бъде големият реванш за финала от 1966 г. Германците изоставаха с 0:2, когато отборът на Шьон започна забележителния си обрат.

Град Леон преживя една истинска германска инвазия сутринта. От всички посоки на мексиканската страна заприиждаха запалянковци, които бяха присигнали, за да подкрепят с всички сили германския отбор в съдбоносния му дуел с Англия. Англичаните също не можеха да се оплачат от липса на подкрепа. Техните фенове не бяха така многобройно, но затова пък бяха доста по-гласовити. В шарени и хипи одежди британските привърженици с бради и коси до раменете се носеха пеейки по улиците на града. Който го видя, едва можа да повярва, че те всъщност отиваха да гледат футбол. В квартирата на "бундестима" в Команхиля цареше усилена работа.

Три часа преди началния сигнал титулярните единадесеторки на двата противника още не бяха известни. "Докато Алф Рамзи не обяви своя състав, нищо няма да научите от мен", заяви бундестреньорът Хелмут Шьон на заобиколилите го журналисти. Но все пак германският селекционер споделя: "Играчите горят за реванш от 1966-та!" Времето се оказа благосклонно. Докато в събота бяха измерени температури от 55 градуса, в неделя излезе умерен вятър и жегата понамаля - "само" 34 по Целзий. Когато англичаните първи излязоха на терена за разгрявка 45 минути преди началото, те бяха посрещнати с бурни освирквания. Реакцията на публиката беше коренно различна при появяването на германците 10 минути по-късно - звучни аплодисменти. Треньорският щаб на албионците реши в последната минута да замени титулярния вратар Бенкс, който се оплакваше от стомашни проблеми, с втория страж Бонети.

27 хиляди души - стадионът за първи път е препълнен

Стадионът в Леон за първи път беше изпълнен до краен предел, когато 27 000 зрители заеха местата си на него. Сред гостите по трибуните бяха държавният секретар на Министерството на вътрешните работи Волфрам Дорн, германският посланик в Мексико Курт фон Танщайн, както и множество членове на бундестага, водени от бившия министър на пощите Рихард Щюклен. От страна на ФИФА своите места в ложите заеха вицепрезидентът на футболната организация Антоан Хербут от Белгия, а наблюдател на срещата беше Хосе Мария Кодесал от Уругвай. Любопитно е, че на трибуните беше и страничният рефер от финалната среща на Уембли преди 4 години Тофик Бахрамов, който тогава призна крайно съмнителен гол в полза на Англия, довел до 3:2.

След сдържано начало първото по-сериозно положение за гол получи Англия в 5. минута. Включилият се в предни позиции защитник Нютън центрира почти от ъгловото флагче пред вратата на Майер, вратарят не излезе да хване топката, но Питърс закъсня с части от секундата да отиграе. Две минути по-късно: опасна германска атака. Мюлер прекара топката между краката на Муур, но намиращият се отзад Лабоун успя да изчисти. Оглушителни освирквания имаше в 9. минута. След като Хърст се пребори за една висока топка в пеналтерията на Германия, Майер успя да сграбчи коженото кълбо с ръцете си, но Лий удари германския страж в лицето. Мюнхенецът беше прегледан за около минута от масажиста Дойзер.

Първите 20 минути протекоха при поделено надмощие; ситуациите пред двете врати се сменяха постоянно. Така в 15. минута се отвори шанс за Льор вляво, но кьолнчанинът беше спрян твърдо от Нютън. След това Майер трудно успя да спаси удар от 16 метра на Чарлтън. Оверат подаде на Зеелер, но играчът на Хамбург се забави и Муур се намеси решително. В 21. минута Либуда поде своя първи самостоятелен пробив, преодоля Купър и Питърс, но завършващото му центриране пропусна свободния Мюлер. В атаките си германската единадесеторка допусна грешката да играе с топката твърде високо в английското наказателно поле, защото нито Зеелер, нито Мюлер имаха шанс да се преборят със снажните британски бранители. Първият удар на Бекенбауер беше в 25. минута, но английският вратар Бонети имаше късмет, понеже изстрелът от 25 метра мина покрай вратата. Още една изгодна ситуация за Германия излезе в 29. минута, но Мюлер за малко пропусна добро извеждащо подаване на Бекенбауер в лявата част на атаката.

Повеждането в резултата на хитрите англичани в 32. минута не беше незаслужено. Попадението падна след отличен пас на Бол към Нютън, който центрира високо пред Майер и топката беше засечена на 8 метра от голлинията от Мълери. След гола действащите световни шампиони взеха още по-осезаемо диригентската палка. В повечето случаи Хърст беше този, който притесняваше сериозно германската защита. В 43. минута Франц Бекенбауер опита много силен удар от 20 метра, но той беше отклонен в корнер. Нов удар на Льор малко след това мина леко над горната греда, а секунди преди почивката Мълери изчисти след игра с глава на Фогтс.

Изображение
Боби Чарлтън излиза от игра.

Свежи сили чрез включването на Грабовски

Бързото 2:0 за англичаните след гола на Питърс в 50. минута, станало след асистенция на включилия се в предни позиции Нютън, даде още по-голяма увереност на световните шампиони, а германците изглеждаха доста депресирани. Британците напълно контролираха играта в центъра, а защитата им се справяше с редките атаки на "бундестима". Чак в 58. минута вратарят Бонети трябваше да се намесва решително, когато отмъква топката току от главата на Мюлер след центриране на Льор. След този епизод германците отново възвърнаха вярата в собствените сили, за което помогна и влезлият в игра на мястото на Либуда играч на Айнтрахт Франкфурт Грабовски, който се хвърли в атаките на своите съотборници. в 59. минута Бонети изби шут на Грабовски, а малко след това отново германецът имаше малшанс, когато неговият удар мина покрай целта след преодоляване на три английски защитници.

С напредването на игровото време двата тима видимо поизчерпаха физическите си сили. Англичаните повишиха броя на неточните подавания в центъра на терена, но все пак успяха да организират няколко опасни нападения. Повечето от тях обаче бяха спрени на границата на наказателното поле и не на последно място от Шулц, който пое опеката на Хърст и напълно го обезвреди. В момент, когато всички вече бяха отписали германския отбор, влезе изключително важен гол. Бекенбауер, чиито пробиви преди това се бяха провалили, надделя в 70. минута над Мълери, Купър и Лабоун. Ударът му от 22 метра попадна в далечния ъгъл на английската врата за 1:2. Тогава германците станаха все по-силни и по-силни. Англичаните веднага усетиха задаващата се опасност и минута след това смениха изморения Чарлтън с Бел. В 75. минута Германия получи шанс да изравни, но Бонети улови още във въздуха подаване към Мюлер и Зеелер.

Изображение
Кайзер Франц намалява преднината на англичаните.

Зеелер като в най-добрите си времена за 2:2!

В последните минути англичаните се освободиха от натиска и Германия на два пъти имаше късмет. В 77. минута Майер укроти топката след удар на Бел, а след това отново германският вратар Майер се сблъска с Шулц при удар на Хърст, който мина на косъм край вратата. Пред Мюлер се откри сто-процентова възможност за гол и изравняване. Но голмайсторът на това световно първенство от 8 метра стреля право в ръцете на Бонети. И като гръм от ясно небе падна попадението за 2:2. То ни напомни за най-великите години на Уве Зеелер. Шнелингер центрира високо в наказателното поле, топката премина над куп британски футболисти, които я пропуснаха, и попадна на играча от Хамбург. Главата му се извиси над тези на противниците и насочи кълбото неспасяемо в десния ъгъл на вратата. Радостта на германските привърженици беше безгранична. Само минута след това Германия получи възможност да поведе в резултата, но ударът на Бекенбауер от непосредствена близост е неточен. Последният ъглов удар преди края на редовното време беше изпълнен от Грабовски, но Лабоун се наложи над високо скачащия Зеелер и изби. Точно както 4 години по-рано двубоят завърши след обичайните 90 минути наравно - 2:2.

След 5-минутна пауза, прекарана в сенчестата част на стадиона край централната трибуна, 22-мата футболисти подновиха борбата си. Първата опасна ситуация беше пред германската врата, но ударът с глава на Хърст премина на половин метър встрани. Учудващи бяха темпото и желанието за игра, с които двата съперника започнаха продълженията. Нова възможност се откри пред Бекенбауер в 95. минута, но Бонети спаси, като изби топката извън вратата си. Последва силна серия на Германия от 4 корнера за 2 минути. Решителният щрих беше нанесен в 108. минута - 3. минута на второто продължение. Прилежният Грабовски подаде топката полувисоко към Льор, който с глава продължи пътя й към Мюлер. Нападателят от 5 метра не остави никакъв шанс на Бонети да реагира. След пълния обрат в полза на германците англичаните опитаха да се върнат в играта, но пропиляха положенията си чрез Лий (109.), Хърст (113.) и Мълери (115.), които не бяха достатъчно концентрирани в последния момент пред гола.

Изображение
Герд Мюлер бележи решаващия гол.

Кратка статистика:

1/4 ФИНАЛ ОТ СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ МЕКСИКО'70:

ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ - АНГЛИЯ 3:2 (2:2 в редовното време)

Западна Германия: Зеп Майер, Хорст-Дитер Хьотгес (45. Вили Шулц), Карл-Хайнц Шнелингер, Франц Бекенбауер, Берти Фогтс, Уве Зеелер, Клаус Фихтел, Волфганг Оверат, Герд Мюлер, Стан Либуда (55. Юрген Грабовски), Хенес Льор. Треньор: Хелмут Шьон

Англия: Питър Бонети, Кийт Нютън, Тери Купър, Алън Мълери, Браян Лабоун, Боби Муур, Френсиз Лий, Алън Бол, Боби Чарлтън (70. Колин Бел), Джеф Хърст, Мартин Питърс (81. Норман Хънтър). Треньор: Алф Рамзи

Голове: 0:1 Мълери (31.), 0:2 Питърс (49.), 1:2 Бекенбауер (68.), 2:2 Зеелер (76.), 3:2 Мюлер (108.)

Съдия: Норберто Анхел Коареса (Аржентина)
Зрители: 23 357
Стадион: Гуанахуато, Леон
Дата: 14 юни 1970 г.

Кадри от легендарния четвъртфинал:

Втора част: http://www.youtube.com/watch?v=PjkVFSzY6kI&feature=related
Трета част: http://www.youtube.com/watch?v=lFGmL5nRESU&feature=related

Няма коментари:

Публикуване на коментар