Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

неделя, 7 февруари 2010 г.

Ексцентрикът от световна класа

Ролята на фаворит е толкова силно очертана за Бразилия преди Мондиал'94 в САЩ, както рядко се случва в историята на световните първенства. И накрая титлата е спечелена напълно справедливо.

На финала южноамериканците печелят срещу Италия с 3:2 след изпълнения на дузпи. Голям принос за триумфа има Ромарио, който не само вкарва пет гола, но и четири пъти открива резултатите на срещите на "селесао" и накрая е отличен като най-добрият футболист на турнира. През същата година бразилският нападател става и "Футболист на света" - призът, връчван от ФИФА.

1994 всъщност е единствената година, в която Ромарио е в кондиция за финали на световно първенство. През 1990 г. поради контузия в глезена той играе само една среща, през 1998 г. - той пропуска цялото първенство. За Мондиал'2002 в Япония и Южна Корея той не е включен в отбора от селекционера Луиш Фелипе Сколари, въпреки многобройните гласове от страна на пресата и феновете в Бразилия, настояващи Ромарио да играе. Последният му мач за "селесао" е на 28 април 2005 г. срещу Гватемала. При победата с 3:0 игралият като капитан нападател вкарва за 2:0. Общо за Бразилия Ромарио бележи 55 попадения в 70 срещи. Само Пеле и Роналдо могат да се похвалят с повече.


След 1970 г. жадните за успехи бразилци трябва да чакат 24 години за нова световна титла. В САЩ "селесао" печели четвърти турнир и еднолично повежда вечното класиране по трофеи.

Ромарио води собствена статистика

На клубно равнище роденият на 29 януари 1966 г. офанзивен футболист също постига редица успехи. Така с ПСВ Айндховен той става трикратен шампион на Холандия, а през 1989 г. е "Футболист на годината" в Ниската земя. След това той тръгва по пътя на Йохан Кройф и заиграва в каталонския гранд Барселона. С екипа на испанския отбор Ромарио става първенец на страната и голмайстор в първенството. Наградата за най-добър стрелец му приляга. В бразилското първенство той е седемкратен голмайстор, а в холандското - трикратен, Според ФИФА Ромарио има 904 гола, а самият футболист твърди, че те са всъщност 1002! Разликата се обяснява във факта, че нападателят брои головете си като юноша и тези, които е вкарал в приятелски и бенефисни мачове.


Ромарио де Соуза Фариа, роден на 29 януари 1966 г. в Рио де Жанейро
Обаче въпреки безспорните си спортни качества ексцентрикът не се задържа дълго в един тим. Често се стига до разправии между него и клубните ръководители, водещи до многобройните му трансфери. За 24-годишната му професионална кариера бразилецът сменя 17 отбора. Списъкът включва и екзотични дестинации като Аделаида Юнайтед (Австралия), Маями ФК (САЩ) и Ал-Сад (Катар).


Ромарио (вдясно) и Бебето имат огромен принос за успеха. Нападателното дуо успешно се справя с противниковите отбрани, а първенството от 1994 г. остава единственото, в което Ромарио участва и е титуляр.

Многобройните отказвания на Ромарио

През 2008 г. 42-годишният играч завършва кариерата си във Вашку да Гама. Той посочва слабата си форма като причина за отказването. Но при Ромарио човек никога не може да бъде сигурен, дали той наистина ще спре. Много пъти той се е отказвал и след това пак се е връщал. Така става и през ноември 2009 г., когато той влиза в игра като резерва за втородивизионния бразилски тим Америка, за който преди това той е маркетингов отговорник. Еднократна проява? Или може би своенравният нападател е преоткрил страстта си към футбола? Никой не може да каже със сигурност.

Само едно е сигурно: при личност като тази на Ромарио всичко изглежда възможно.


С екипа на Барселона Ромарио играе под наставленията на Йохан Кройф и си спечелва световна слава. Каталонският отбор е шампион на Испания през 1994 г., а Ромарио е голмайстор на шампионата. Играта му кара неговият треньор да го определи като "гения на наказателното поле".


Ромарио е един от много малкото футболисти, отбелязали повече от 1000 гола. На 20 май 2007 г. той вкарва дузпа за крайния успех с 3:1 на Вашку да Гама срещу Спорт Ресифе и влиза в елитния клуб "1000". Поне по негови изчисления.


Многократно Ромарио оповестява официално своето оттегляне от футбола, а малко по-късно той отново официално известява за намерението си да се завърне. Очевидно ексцентрикът не може да живее без футболната игра.


Ромарио винаги се чувства най-добре, когато е заобиколен от феновете. Това може би е причината футболистът да се завърне на терена на 25 ноември 2009 г. с екипа на втородивизионния тим от Рио де Жанейро Америка. Дали това е единствен случай - бъдещето ще покаже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар