Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

неделя, 7 февруари 2010 г.

25 неща за зимната пауза

Както много европейски първенства, така и германската бундеслига има зимна пауза. За щастие тази година тя е съкратена, но все пак хората като мен с трепет броят дните до подновяването. Представям ви интересни факти за родео с Аилтон, нестандартните одежди на Алекс Алвеш, наградите на Ларс Рикен и зимни спортове с Руди Фьолер.
Изображение
1.
Зимната пауза крие неподозирани рискове от контузии. Бено Мьолман знае това отлично. Докато е играч на Вердер Бремен, днешният треньор отива с половин дузина свои съиграчи да кара ски в снега. Всички се прибират вкъщи живи и здрави, само един се оплаква от болки. Изненадващо това е Руди Фьолер, който вместо ски, кара шейна.

2.
Бразилските футболисти обичат веднага да заминават в родината си. За шестте си години във Вердер Аилтон само веднъж са връща навреме в студения Север. Когато преминава в Шалке нещата не се подобряват, но поне се променят: той се връща навреме, но пък с два счупени пръста на ръката след...коледно родео.

Изображение

3.
Тренировъчните лагери в южна Европа са проверено средство за избягване на минусовите температури. Освен футболните занимания, футболистите често организират и запои с цел убиване на скуката. Върхов момент: продължително количествено и качествено злоупотребяване с алкохолни напитки от вратаря на Борусия Мьонхенгладбах Дариус Кампа, последвано от изпразване на стомашното съдържание в хотелско фоайе в Марбеля, Испания. Естествено, това не остава незабелязано от репортера на булевардния вестник "Билд" и на следващия ден в него се появява обстойна снимка със следния коментар: "Пред вратата му помогнаха двама германски журналисти и го качиха в такси. Нощният портиер и охраната почистиха с парцали и ароматизираха с мирис на лавандула."

4.
Приключения в тренировъчния лагер, част 2: Карстен Прьопер от Санкт Паули, по време на престоя в испанския курорт Чиклана, не вижда причина да ходи в мъжката тоалетна и редовно "полива" палма в хотелското лоби.

5.
За края на есенния полусезон през 2000 г. германската телевизия SAT.1 решава да разнообрази мрачното ежедневие на футболните запалянковци и организира церемония с футболни призове, наречена "FuXX". Тържеството се провежда вечерта след последния есенен кръг и всички мачове са изместени с час напред, за да могат номинираните футболисти да присъстват на награждаването. Наградите обаче не минават без изцепки. Щефан Ефенберг коментира победителя в една от категориите Емерсон, предпочетен пред него самия: "Кой се интересува от тия лайняни хиксове? От мен да мине, да вземе още десет."

Изображение

6.
А Ларс Рикен, дългогодишен победител в младежките "FuXX", приглася: "Добре, че направиха тия награди още през 1997 г., че да мога да спечеля отличието след финала на Шампионската лига и за трети път сега, тъй като имах нужда от него." Все пак футболистът на изпада в излишна гордост: "Първите две награди използвам не да си затискам писмата вкъщи, а като практични подпори за книги."

7.
Все пак за зимната пауза си има причина. По-рано значителен брой срещи са отлагани поради лоши терени. Мач, сняг, тревата по стадионите се разпада окончателно през дъждовните месеци и игрището се превръща в едно безкрайно блато. През сезон 1969/70 толкова много двубои са отложени, че финалът за Купата на Германия се играе чак след световното първенство Мексико'70, а именно - на 29 август 1970 г.

8.
Първото отопление на терен в Германия се монтира през 1972 г. на мюнхенския Олимпийски стадион, а година по-късно това става и на франкфуртския Валдщадион. През 90-те години темата с отопляваните игрища става отново актуална. При модернизирането на стадионите задължително се включва и подобна система, непозволяваща върху тревата да се натрупа сняг и днес абсолютно всички стадиони от Първа и Втора Бундеслига задължително са снабдени с отопление.

Изображение

9.
Задължително в графика на всеки футболист попада коледните празненства на клубовете. Но понякога и самите футболни ръководители му отпускат края. Известни са еротичните подвизи на Франц Бекенбауер след празненството по посрещането на новото хилядолетие в Байерн Мюнхен, донесли му не само нова годеница, но и личен подарък от Дядо Коледа - синът Йоел Максимилиан.

Изображение

10.
Въпреки отоплението на игрището някои футболисти се предават на зимните минусви температури. В един януарски ден през 2003 г. тогавашните играчи на Байерн Михаел Балак и Зе Роберто закъсняват за тренировка. Те не успяват да намерят тренировъчната база на отбора, тъй като навигационната система на автомобилите им отказва поради студа.

11.
За някои отбори зимното прекъсване идва точно на време: през сезон 1963/64 Айнтрахт Франкфурт се преобразява през пролетта и изиграва 13 мача без загуба. Това знаят и феновете на Борусия Дортмунд през последния сезон - отборът записва най-добрият полусезон в клубната си история.

12.
Званието "есенен първенец" няма материална стойност, но все пак е показателно. В 32 случая отборът, завършил първи през есента, става и шампион в крайна сметка. За последен път есенният първи тим се проваля миналия сезон, когато Хофенхайм финишира едва седми след много слабо представяне през пролетта.

13.
По подобен начин протичат нещата и за Айнтрахт Франкфурт през сезон 1993/94, когато франкфуртци са пети в крайното класиране. Може би най-нещастни са футболистите на Шалке 04 през 2000/01, които след титлата на първия полусезон, накрая триумфират и като шампиони, но...само за четири минути.

Изображение

14.
Най-дългата зимна пауза в историята на германската бундеслига трае 76 дни. През сезоните 1986/87 и 1987/88 феновете трябва да гледат в продължение на два месеца и половина супер гигантски слалом, кърлинг и пързаляне с шейни.

15.
В Англия още на втория ден на Коледа се играе - от най-висшата до най-ниската дивизия. Стадионите са препълнени, а мачовете са идеална възможност за изглаждане на противоречията в семейството. Пеят се предимно коледни песни и най-вече "Jingle bells".

16.
По-рано в Англия се играе не само на втория коледен ден, но и навръх празника - на 25 декември. Въпреки Рождество Христово, християнските добродетели отсъстват от терените, където борбата е безкомпромисна. Поради многобройните протести, че футболните сблъсъци опорочават коледния дух, ФА решава да се играе само на т.нар. "Боксинг дей" (26 декември). Една от многото версии за произхода на словосъчетанието "Боксинг дей" гласи, че то произлиза от традицията на Острова на този ден да се подарява парична сум в кутия.

Изображение

17.
Коледните празненства в английската Висша лига са известни със своите алкохолни ексцесии. Описаният от Ларс Леезе празник в отбора на Барнзли е красноречив. Особено обичан е маскарадът с нацистки униформи, но това изглежда безобидно. В Байерн Мюнхен Щефан Ефенберг е смъмрен, защото се появява на църково богослужение в каубойски дрехи и баварски кожени панталони. На празничното тържество на Херта бразилецът Алекс Алвеш си навлича гнева на ръководството, защото носи...пелерина от животинска козина.

Изображение

18.
Не винаги английските отбори празнуват в море от алкохол, каквато слава им се носи. Швейцарецът Бернт Хаас, играл навремето за Уест Бромич Албиън, е обвинен от таблоида "Сън": "Играчът на УБА залиташе през понеделнишката сутрин в една болница в Бирмингам. В едната си ръка той държеше бутилка водка и имаше нужда от спешна помощ, защото беше толкова пиян, че почти колабира." В крайна сметка се оказва, че Хаас просто е получил хранително отравяне с риба.

19.
Дълго време всички тимове от английската елитна дивизия настръхват само при мисълта за зимна пауза. Най-накрая един швед носи със себе си революцията. По изискване на националния селекционер Свен-Йоран Ериксон през 2005 г. се въвежда кратко двуседмично прекъсване. В крайна сметка човек не бива да прекалява: "Седем дни ваканция и шест дни тренировка, това е достатъчно", открива топлата вода Ериксон. Директорът на Висшата лига Тейлър допълва: "През зимата батериите на титулярните играчи са изхабени и така отново могат да се заредят." Невероятно!

20.
Опасни залози: Бившият треньор на Бохум Петер Нойрурер е твърдо убеден, че поне един от неговите играчи ще се върне в лагера на отбора за новата година през сезон 2003/04 с наднормено тегло, за което и се обзалага. Но явно всичките бохумски футболисти са взели професионализма присърце и нито един от тях не излиза от нормите. Нойрурер плаща 500 евро в клубната каса.

Изображение

21.
Вторият "опасен" празник през зимната пауза след Коледа несъмнено е Нова година. Куидо Ланзаат, обичащият живота холандец от Борусия Мьонхенгладбах, изпушва две чудесни торбички със изсушеното растение, разрешено за употреба само в Ниските земи за ЧНГ и допингпробата му след турнир по футбол в зала се оказва положителна. Така титлата на мьонхенгладската Борусия в турнира се анулира и се присъжда служебно на загубилия финалист Гройтер Фюрт.

22.
Като цяло турнирите в зала са прословути със своята безсмисленост, тъй като в тях участват немотивирани резервни футболисти и отегчени зрители. От 1988 до 2001 г. Германският футболен съюз ги провежда ежегодно, но, забелязвайки все повече спадащите интерес и приходи от рекламодатели, ги отменя поради "организационни затруднения".

Изображение

23.
Турнир в зала? Какво е това? Славният Байерн Мюнхен никога не е печелил подобно нещо. Борусия Дортмунд го прави четири пъти, а през 2001 г. с трофея се радва...Унтерхахинг.

24.
Още веднъж новогодишни празненства. Какво неприятно задължение за Торстен Легат, играл в миналото и за Щутгарт. Прибралият се за празниците в родния Бохум футболист е обвинен в побой, тъй като нокаутира шумно празнуващия си съсед. Легат не е глупав и веднага представя алиби, че по време на инцидента е бил в Щутгарт. Оправданието не издържа пред полицията, тъй като...целият квартал излязъл да види какво става и вижда разгорещеният футболист навръх Новата година, като свидетелства срещу него.

Изображение

25.
Бундеслигата се подновява на 15 януари. Дотогава - приятни изживявания с турнирите по биатлон.

2 коментара:

  1. Сърцето ми беше счупено, никога не вярвам, че отново ще се върна на моя бивш, докато д-р ЛОВЕ не върна моя бивш в рамките на 24 часа със силно любовно заклинание. Той е надежден за положителен резултат, свържете се с магьосника за любовна магия по имейл: {placeofsolution@yahoo.c om} или whatsapp на 1 443 281 3404

    ОтговорИзтриване
  2. Моето име е златна радост от САЩ, съм тук, за да кажа голяма благодарност на д-р DODO. и неговите велики духове за спасяването на брака ми. Не

    човек би вярвал, че аз и съпругът ми ще се върнем отново заедно като любовници. Но това голямо заклинание

    ни обединиха само за 48 часа. Д-р DODO е истински и честен онлайн заклинател. ако имате някакъв проблем с вашия

    женен или искате веднага да върнете съпруга си. свържете се с него сега е Email адрес: drdodotemple @ gmail.com.

    или какво-приложение е номер +2348147766277% +234 807 835 1159.

    1. Върнете приятеля си обратно
    2. Върнете съпруга си обратно
    3. Върнете жена си обратно
    4. Върнете приятелката си обратно
    5. Спечели лотария
    6. промоция в офиси
    7. помогнете да забременеете, ако търсите плода на утробата
    8. Пълно излекуване от всякакъв вид болест
    9. брачен ангажимент и още много други.
    10. Лекуване на ХИВ.

    ОтговорИзтриване