Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Свинар отстранява световен колос

Внимавай, Байерн! Знаменитият баварски гранд рухва пред световно неизвестен отбор. Това е репортажът на германския журналист Фабиан Фрийдман.

Изображение

Фестенбергсгройт. Името на малкото селце в долината на Средна Франкония дълги години е синоним за качествен футбол в моята област, доминирана от могъщия местен клуб Нюрнберг. Причината: селският търговец с билки и подправки Мартин Бауер решава да инвестира известни средства в основания чак през 1974 г. футболен клуб на Фестенбергсгройт, който за известно време се утвърждава в баварската лига и по-късно дори в новообразуваната Регионална лига Юг. През сезон 1994/95 "Гройтер" ме развълнуваха истински в квалификациите на турнира за Купата на Германия. Бях точно на 12 години.

Аз и моят баща сме преживели много вълнуващи мачове на "Щадион ам Швалбенберг", като например разгромът с 4:0 над Унтерхахинг в баварската лига през 91/92, привлякъл 5000 разгорещени запалянковци. В края на сезона завършихме втори в дивизията, но всички тези успехи бледнеят пред това, което се случи през юли 1994 г.: Фестенбергсгройт изтегли за съперник за купата самия Байерн Мюнхен. И като че ли това само по себе си не беше достатъчно, "баварците" току-що бяха привлекли легендарния треньор Джовани Трапатони и френския национален нападател Жан-Пиер Папен.

Естествено, веднага си купихме билети за мача. Моят добър приятел Доминик, който е фен на Байерн, и неговият баща също решиха да ни придружат. Срещата се проведе на Франкенщадион в Нюрнберг, тъй като малкият капацитет на "Щадион ам Швалбенберг" не е подходящ за великия Байерн. 24 200 зрители дойдоха през тази неделна вечер на нюрнбергската арена и заеха своите места. Вероятно ако бяха станали малко повече, телевизия Це Де Еф нямаше и да предава двубоя пряко.

Световни звезди срещу аматьори

Бърз поглед върху тимовия лист на Байерн ни беше достатъчен да разберем, че на противника на мюнхенци няма да му се размине. Доминик също беше сигурен, че "Гройтер" ще бъдат много щастливи ако не загубят с двуцифрен резултат срещу звездната единадесеторка: Оливер Кан, Томас Хелмер, Лотар Матеус, Жоржиньо, Мемет Шол, Папен и Марсел Витечек бяха подкрепени на терена от младите таланти Дитмар Хаман, Маркус Бабел, Кристиан Нерлингер и Михаел Щернкопф. Съставът на Фестенбергсгройт беше изграден изцяло от аматьори. От тях, по-късно, само Хари Кох успя да направи кариера в бундеслигата, когато играеше за Кайзерслаутерн. Най-добрият нападател на селския отбор, мустакатият Вернер Пфойфер, например си изкарваше хляба като полицай.

Мачът започна и всички чакаха първия гол на Байерн. Фестенбергсгройт се окопа здраво, като се опитваше да не пуска мюнхенци в опасна близост. Усилията на аматьорите бяха възнаградени и защитата им устискваше без гол и след 20 минути игра Трапатони вече подскачаше край страничната линия, тъй като бездушната игра на неговите футболисти явно му лазеше по нервите. До 40. минута на игрището не се случи почти нищо интересно. Тогава изведнъж, като гръм от ясно небе, се осъществи атака на "Гройтер" от дясно. Остро центриране към наказателното поле, Роланд Щайн подложи глава и топката неспасяемо влезе в далечния ъгъл на Кан. Гол! 1:0 за Фестенбергсгройт с попадение на земеделския производител Роланд Щайн. Не можех да повярвам на очите си.

Радостта на стадиона беше сдържана. Много запалянковци на Байерн бяха дошли на стадиона с идеята, че ще видят голов спектакъл. Поддръжниците на "Гройтер" бяха повече фенове на Нюрнберг, солидарни с пълния аутсайдер и обединени под мотото: "Ние сме против Байерн и подкрепяме всеки, който също е срещу тях!" Отборите се оттеглиха на почивка. Трапатони смени Хаман с Шуп, но картинката през втората част остана същата - слабаците играеха опълченската, а "баварците" нападаха без някава ясна идея.

Особено двойката централни защитници на "Гройтер" Лунц и Кох направиха много силен мач срещу нападателното дуо Папен/Витечек, бившият футболист на Фюрт Харалд Ебнер дирижираше полузащитата, а бързите крила Хютнер и Вайгъл се опитваха да усложнят живота на мюнхенската защита. При това само с честни средства. Съдията Маркус Мерк показа жълт картон само веднъж и то на играч на Байерн. Заформящата се изненада завладя неутралните зрители и оживлението на стадиона вече можеше да се почувства. По всички трибуни можеха да се видят кикотещи се хора, стига те да не са фенове на Байерн.

Изображение

Доминик е напълно стъписан

Трапатони пусна в игра в средата на второто полувреме Адолфо "Влака" Валенсия вместо Витечек, но колумбианецът не подобри играта на символичните гости. Секундите бавно се изнизваха - и тогава всичко стана факт: огромната сензация! Байерн Мюнхен беше елиминиран от селяните, идващи от франкската провинция. Едвам успях да осъзная случилото се. Невярващо гледах баща ми, който само се смееше на глас. Моят приятел Доминик беше напълно стъписан. Той гледаше с гняв и недоверие игрището в продължение на няколко минути. Беше си хвърлил шалчето на Байерн на земята. Запалянковците на Нюрнберг френетично аплодираха аутсайдерите, които правеха обиколка за овации на лекоатлетическата писта.

След това се запътихме към колата и малко по-късно вече си бяхме вкъщи. По време на пътуването Доминик не обели и дума. Някакси му съчувствах. Но кой да предположи, че Байерн ще загуби срещу селцето с 1500 жители Фестенбергсгройт? Малко след мача, във феншопа на селския тим, зареждан с продукти от местния футболен меценат Мартин Бауер, се появи в продажба "Чай 1:0". Той беше разпродаден за нула време.

"Гройтер" достигнаха чак до осминафиналите от турнира за Купата на Германия, след като във втория кръг отстраниха с разгромното 5:1 саарландския тим на Хомбург. Нашите отпаднаха срещу втородивизионния тогава Волфсбург след изпълнения на дузпи, а след това "вълците" достигнаха чак до финала в надпреварата. В срещата на Фестенбергсгройт с Волфсбург станах свидетел на най-забавната дузпа, която съм преживявал в мач на живо. Капитанът на "Гройтер" Харалд Ебнер я изпълни. При резултат 3:3 той направи 20-метрова засилка, създавайки впечатлението, че ще бие с всичка сила, но всъщност леко копна топката в средата на вратата. Стражът на Волфсбург Уве Цимерман остана прав и улови топката, докато се подсмихваше. Идеше ми да удуша Харалд Ебнер. Четвърфиналът беше толкова близо, но и следващият изпълнител - Ернст - стреля покрай вратата и мечтата ни за Берлин се изпари във въздуха.

Години по-късно се стигна до сливането с Фюрт. Билковият меценат Мартин Бауер даде пари, а клубът Фюрт - своите земи около фюртския квартал Ронхоф. Новото обединение се нарече Гройтер Фюрт - от 1997 г. неделима част от Втора Бундеслига.

"Щадион ам Швалбенберг" днес отново се използва от отбора на Фестенбергсгройт, който след сливането отива служебно в най-ниската дивизия - окръжна лига 2 Ерланген/Пегницгрунд. Селските запалянковци повече не виждат особено драматични мачове, но в паметта им остава един незабравим спомен - световните звезди на Байерн бяха победени с гола на местния фермер.

Кадри от ежедневието на голмайстора Роланд Щайн, с чийто гол Фестенбергсгройт побеждава Байерн Мюнхен:

Няма коментари:

Публикуване на коментар