Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

сряда, 3 февруари 2010 г.

Авторът на най-спорния гол в историята

30 юли 1966 г., стадион Уембли, Лондон. Финалът за световно първенство между Англия и Западна Германия отива в продължения след късния изравнителен гол на Вебер за 2:2. Тече 101. минута, когато Алан центрира топката в средата на наказателното поле на германците към Джеф Хърст, той с обръщане стреля от шест метра, като цели горния ъгъл на вратата. Това, което се случва след това, влиза в историята.

Топката отскача от горната греда надолу и тупва на тревата. Пред или зад голлинията обаче? Самият главен съдия Готфрид Дийнст не е сигурен и се консултира със съветския си страничен помощник Тофик Бахрамов. Двамата не могат да се разберат с думи, тъй като не говорят един и същи език, но знаците на Бахрамов са категорични: топката е вътре, гол за Англия, 3:2 за домакините. Едно решение, което и до днес предизвиква разгорещени дискусии между футболните запалянковци. В Германия изразът "гол на Уембли" има значението на крайно съмнително попадение. 20 годино по-късно, в Мексико през 1986, съдбата обръща гръб на англичаните и те отпадат от Мондиал'86 след явна игра с ръка на Марадона.

Англия среща Западна Германия на световния финал през 1966 г. По трибуните на Уембли има 98 000 зрители, чийто герой става Джеф Хърст (третия от дясно).

Авторът на най-оспорвания гол в историята на футбола бележи още веднъж след това във финала и затвърждава името си в аналите: след дълъг пас на Боби Муур Хърст изскача зад излязлата напред германската защита и с поразяващ шут премахва интригата и запазва трофея със Златната Нике за своите съотборници - 4:2. По-късно Хърст споделя, че всъщност е искал да изрита топката далеч в трибуните, за да изтече по-бързо времето на продълженията.

Германците повеждат в резултата чрез Халер в 12. минута. Шест минути след това Хърст изравнява с първия си гол в двубоя след центриране на Муур.

Положението, което води до решаващия гол, ражда най-известните думи на английското спортно коментаторство. "И тук идва Хърст", крещи репортерът на Би Би Си Кенет Уолстънхолм, който тогава вижда, че няколко зрители притичват до терена, очаквайки края на мача: "Some people are on the pitch, they think it's all over. It is now! It's four!" (от английски: "Някои вече са вече на игрището. Те мислят, че всичко вече е приключило. И сега наистина е така! Четвърти гол!") Тези думи са включени от самите Бийтълс в една от техните песни.
След 2:2 в редовното време се изиграват две продължения по 15 минути. В 101. минута Хърст получава кълбото в германската пеналтерия и с леко обръщане стреля към вратата...

Но обратно към Хърст. Нападателят на Уест Хем Юнайтед изравнява резултата още в 18. минута след ранното попадение на Хелмут Халер за германците. Той се възползва от центриране от пряк свободен удар на клубния си съотборник от тима на "чуковете" Боби Муур, а вторият гол за англичаните е дело на още един играч на Уест Хем - Мартин Питърс. Хърст до днес е единственият футболист, вкарал три гола на финал за световно първенство.

Освен това в началото на турнира Хърст не е титуляр в атаката на "Трите лъва". Националният селекционер Алф Рамзи използва в нападение Джими Грийвс от Тотнъм Хотспър и Роджър Хънт от Ливърпул. Но Грийвс се контузва в последната среща от предварителните групи срещу Франция в пищяла и Хърст, който е дебютирал с националния екип само пет месеца по-рано, получава шанса на живота си. И го използва.
...Вили Шулц и Джеф Хърст гледат топката. Тя се удря в горната греда и отскача към тревата...

След победно попадение срещу Аржентина в един изключително борбен четвъртфинал, нападателят затвърждава мястото си в титулярните единадесет. Въпреки че Грийвс е възстановен за финала и английската преса безусловно иска да го види в игра, Рамзи държи на 24-годишното острие - и това му носи успех. В осмия си от общо 49 мача за Англия Джеф Хърст влиза във футболните книги като героят при единствената световна титла за родината на най-популярната игра. През 1998 г. Кралица Елизабет II отличава футболиста с рицарско звание. Това, че победата във финала през 1966 г. е по-скоро подарък, отколкото постижение, е съвсем друга тема.


...пред или зад голлинията? Това тук е въпросът. Англичаните се радват, а германците протестират. След кратко съвещание с асистента си Тофик Бахрамов швейцарският рефер Готфрид Дийнст признава попадението. 3:2!

Финалът на Уембли е решен! При контра в последните минути Хърст бележи след силен шут. 4:2! Англия е световен шампион!

Героят Джеф Хърст гордо вдига купата "Жул Риме". Той е третият играч на Уест Хем Юнайтед, освен капитана Боби Муур (вляво) и Мартин Питърс (вдясно). Най-вляво танцува Ноби Стайлс.

Боби Муур получава купата "Жул Риме" от ръцете на Кралица Елизабет II. Английският държавен глава предлага Хърст за рицар през 1998 г. Муур не доживява това, той умира през 1993 г.

През 2004 г. Хърст е на тържественото откриване на статуя на страничния съдия Тофик Бахрамов в азербайджанската столица Баку. Човекът, видял топката зад голлинията при легендарния гол на Уембли.

Изображение
Джеф Хърст, роден на 8 декември 1941 г. в манчестърското предградие Ештън-андър-Лайн. По време на световното първенство в Германия през 2006 г. Хърст позира пред плакат на турнира Англия'66. Междувременно авторът на хет-трик във финала от 1966 г. рекламира Германия като туристическа цел в родината си.

Кадри от финала на Уембли през 1966 г.:

Няма коментари:

Публикуване на коментар