Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

събота, 27 февруари 2010 г.

"Конят ми беше чудесен"

На 28 април 1923 г. се провежда първият финал за ФА Къп на лондонския стадион Уембли. Понеже стюардите отварят свободно вратите около игрището, стадионът безнадеждно се препълва. Но полицейският кон "Били" хвърля масите в шах. Денис Хайъм си спомня.

Изображение

Така и не става ясно какво си мисли "Били". Не се разбира даже дали изобщо той е способен на такъв вид мозъчна дейност. Вероятно той действа инстинктивно на този 28 април 1923 г. "Той изглежда разбираше какво се иска от него", казва полицейският комисар Джордж Скори веднъж за своя кон, в чест на когото първият финал на Уембли е наричан "Уайт Хорс Файнъл" (от английски: "Финалът на белия кон").

Това е първият финал за ФА Къп на новия Емпайър Стейдиъм в лондонския квартал Уембли. Предварителната продажба на билетите за него протеича без особен интерес и за 120-хилядната арена са продадени само 36 047 пропуска. Но Джордж V. не иска да вижда празни трибуни. Кралят трябва да връчи трофея на победителя във финала между Болтън Уондърърс и Уест Хем Юнайтед пред пълен стадион. Затова организаторите започват засилена агитационна кампания и пускат в действие барабанчици, които на висок глас обещават "много пространство и отлична гледка". Интересът се покачва.

"Баща ми каза: Хайде, да тръгваме за стадиона и да се опитаме да влезем", спомня си 8-годишният тогава очевидец Денис Хайъм през 2007 г., когато се открива новият стадион Уембли. Семейство Хайъм не са единствените зрители, които в последния момент решават да посетят мача: портиерите пропускат още 90 000 души около игрището, преди да затворят вратите. Така на стадиона официално присъстват 126 047 фенове. Но десетки хиляди запалянковци остават отвън, включително и членовете на фамилия Хайъм: "Видяхме как хората започнаха да се катерят и да прескачат огражденията - и ги последвахме." В резултат на това повече от 200 000 души са около игрището в началния час на футболната среща.

Изображение

"Беше истинско приключение. В хаоса загубих баща ми", казва Хайъм. Но и дума не може да става да се играе футбол, докато комисар Скори не въвежда ред с помощта на "Били". "Конят ми беше чудесен. Той фино изтласка хората с носа и опашката си зад голлинията", припомня си Скори по-късно. Понеже сивата кожа на животното изглежда бяла на черно-белите снимки от него време, днес се говори за "Финала на белия кон".

Разглеждайки снимките отблизо и детайлно, човек вижда заснети и други, по-тъмни коне. Но техните ездачи са забравени, защото не се намират на толкова открояващи се животни. Така и в съзнанието на Хайъм се запечатват само смътни спомени.

След само 45-минутно забавяне двубоят започва. Дейвид Джек извежда Болтън напред в резултата и същевременно нокаутира намиращ се директно зад вратата на Уест Хем фен. Запалянкото е един от хилядата зрители, получили наранявания през онзи ден. Загинали като по чудо няма. След гола срещата е прекъсната за около 10 минути, понеже публиката отново нахлува на игрището. По време на паузата между полувремената играчите остават на терена, тъй като пътят към съблекалните е непоправимо препречен от жива стена, а вторият гол на Джек, който фиксира крайното 2:0, става след взаимодействие със стоящ край страничната линия фен. Поне хаотичните обстоятелства раждат този странен анекдот.

След последния сигнал нещата се успокояват и Хайъм отново намира своя баща. "Били" умира през 1930 г., но легендата за "белия кон" е жива и до днес. Служебното животно получава статуса на легенда в лондонската полиция. "Били" е най-известният кон в историята на градската полиция", може да се прочете в интернет страницата на пазителите на реда в Лондон. Пред новия Уембли днес се намира мост за пешеходци, носещ името на "белия кон".



Кратка статистика:
ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА ФУТБОЛНАТА АСОЦИАЦИЯ 1923:

БОЛТЪН УОНДЪРЪРС - УЕСТ ХЕМ ЮНАЙТЕД 2:0 (1:0)
Болтън Уондърърс: Дик Пъм, Боб Хейуърт, Алекс Фини, Хари Нътол, Джими Седън, Били Дженингс, Били Бътлър, Дейвид Джек, Джек Смит, Джо Смит, Тед Визард. Треньор: Чарлз Хауъракър.

Уест Хем Юнайтед: Тед Хъфтън, Били Хендерсън, Джек Йънг, Сид Бишъп, Джордж Кей, Джек Трисадърн, ЙДик Ричардс, Били Браун, Вик Уотсън, Били Муур, Джими Ръфъл. Треньор: Сид Кинг.

Голове: 1:0 Джек (2.), 2:0 Джек (53.)

Съдия: Д. Есън (Бирмингам)
Зрители: 126 047 (официално)
Стадион: Уембли, Лондон
Дата: 28 април 1923 г.

Изображение
Мостът "Белият кон" пред новия стадион Уембли днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар