Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

петък, 5 февруари 2010 г.

Чудото на Бетценберг

Когато губиш с 1:4 от Байерн Мюнхен, дори и целият свят да ти се притече на помощ, няма какво толкова да се направи. Точно при такъв пасив се случва "чудото на Бетценберг". Връщаме се назад във времето, на 20 октомври 1973 г., когато Кайзерслаутерн извършва футболно чудо.

Изображение

"Червените дяволи" изглеждат обречени в 57. минута на домакинството си от Първа Бундеслига на баварския гранд Байерн от Мюнхен, играещ със световните футболни звезди Зеп Майер, Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, станали европейски шампиони през 1972 и бъдещи световни шампиони от 1974 г., и е воден от легендарния треньор Удо Латек.

Играчите на Байерн Мюнхен вече се виждат сигурни победители при гостуването си на Бетценбергщадион в 57. минута, след като водят с 4:1. Бернд Герсдорф и Герд Мюлер са вкарали по два гола за баварците, водени от капитана си Франц Бекенбауер, а Йозеф Пирунг е върнал едно попадение за домакините. 34 000 зрители на най-високата футболна планина в Германия - хълмът Бетценберг, където се намира стадионът на домакините - губят всякаква надежда и резултатът им навява мрачни мисли за двубоя на новооткрития мюнхенски Олимпийски стадион преди няколко месеца, когато баварците изпращат техните любимци вкъщи с разгромното 6:0. Точно когато изглежда, че наставникът на лаутерите Ерих Рибек губи тактическото надиграване с колегата си Латек, се случва легендарен обрат и Кайзерслаутерн обръщат мача. В рамките на 32 минути пфалцките футболисти нанизват 6 безответни попадения на мюнхенската защита, съставена от национални играчи. Нови два гола на Йозеф Пирунг, два на Херберт Лаумен и по един на Клаус Топмьолер и Ернст Дийл влетяват в мрежата на Сеп Майер пред погледите на шокираните футболисти от Изар за крайното 7:4. Друг гол на "червените дяволи" не е признат от съдията, а те също удрят и греда. След като мюнхенци изглеждат безнадеждно паднали на земята, публиката започва да реве: "Хи-ха-хо, Байерн ист Ка.О.!" (немски: "Хи-ха-хо, Байерн е нокаутиран!") От деня на този мач датира и известната песен на агитката на домакините "Лаутерите никога не се предават, те се борят!". Веднага след края на мача ръководството на Байерн Мюнхен прави предложение за договор на Йозеф Пирунг, което играчът отклонява и до края на кариерата си през 1981 г. остава в Кайзерслаутерн, изигравайки 305 мача за отбора. Той споделя: "Това, което се случи днес, е невероятно. Бекенбауер накрая не знаеше къде се намира централната линия."

Треньорът на Динамо Дрезден Фрич записва разгрома на гостите на видео лента. Той е дошъл в Кайзерслаутерн, за да наблюдава играта на бъдещия си съперник в турнира на европейските шампиони. Наставникът на Байерн Удо Латек прекарва 20 трудни минути с психически потиснатите си възпитаници в съблекалнята след края на двубоя. По изказването му пред медиите личат следите от пълното поражение: "Започнахме по шампионски, но грешката на Рот за 1:3 преди почивката трябваше да бъде ясен сигнал за нас какво ни очаква по-късно. Персонални грешки на редица футболисти спомогнаха за разгрома."

Настроение тип "Ватерло" в мюнхенския лагер

Мълчание след своеобразното "Ватерло" в стаята на гостите и победни викове от съблекалнята на Лаутерн - подобни противоположности никой не е очаквал след първата част на срещата. Следващият мач на Кайзерслаутерн е гостуване на новака Фортуна Кьолн, спечелено още по-убедително - 7:1! В пфалцкия град остават реалисти и не мечтаят за призово място в първенството. Все пак наставникът Ерих Рибек изгражда боеспособен тим от футболни "анонимници", който е готов да се бори до последно със всички сили и страст, а пасив от три гола срещу колос като Байерн не го карат да се предава.

Слабото звено на Байерн през "черния половин час" е полузащитата: Топмьолер и Битц правят мача на живота си срещу германския шампион, а Херберт Лаумен, който първоначално получава задачата да пази Герсдорф и не се справя особено добре с нея, показва в последните минути с двата си гола, че се чувства най-добре като четвърти нападател в единадесеторката на "лаутерите". Победителите, носили екипа на Кайзерслаутерн на този 20 октомври 1973 г., получават култов статус - "Зепъл" Пирунг, авторът на най-много голове за лаутерите в бундеслигата за всички времена Клаус Топмьолер, дългогодишният капитан на клуба Ернст Дийл и Херберт Лаумен.



Кратка статистика:

ПЪРВА БУНДЕСЛИГА 12. КРЪГ, СЕЗОН 1973/74:

КАЙЗЕРСЛАУТЕРН - БАЙЕРН МЮНХЕН 7:4 (1:3)

Кайзерслаутерн: Йозеф Елтинг, Клаус Акерман, Херман Битц, Ернст Дийл, Фриц Фукс, Лотар Хубер, Херберт Лаумен, Йозеф Пирунг, Роланд Сандберг, Дитмар Швагер, Клаус Топмьолер. Треньор: Ерих Рибек.

Байерн Мюнхен: Зеп Майер, Франц Бекенбауер, Бернд Дюрнбергер, Бернд Герсдорф, Джони Хансен, Ули Хьонес, Вилхелм Хофман, Герд Мюлер, Франц Рот, Ханс-Георг Шварценбек, Райнер Цобел. Треньор: Удо Латек.

Голове: 0:1 Бернд Герсдорф (3.), 0:2 Бернд Герсдорф (12.), 0:3 Герд Мюлер (36.), 1:3 Йозеф Пирунг (43.), 1:4 Герд Мюлер (57.), 2:4 Клаус Топмьолер (58.), 3:4 Йозеф Пирунг (61.), 4:4 Йозеф Пирунг (73.), 5:4 Ернст Дийл (84.), 6:4 Херберт Лаумен (87.), 7:4 Херберт Лаумен (89.)

Съдия: Хорст Бонакер (Бергхайм)
Зрители: 34 000
Стадион: Бетценберщадион, Кайзерслаутерн
Дата: 20 октомври 1973 г.

Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар