Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

петък, 2 септември 2011 г.

Кордоба?

Преди днешния двубой на бундестима срещу Австрия в Гелзенкирхен, любимият германски съсед отново разказва истории от Кордоба. Това изнервящо ли е? Изнервящо е! Нека си спомним за някои по-важни срещи.Мачът на "аншлуса":
3 април 1938 г.: Австрия - Германия 2:0

През март 1938 г. Адолф Хитлер официално обявява присъединяването на Австрия към Германския райх. Новата съпринадлежност трябва да се документира и по спортен начин 3 седмици по-късно в последен мач между отделните национални футболни отбори, носещ името "двубоят на аншлуса".

На препълнения с 58 000 зрители виенски Пратерщадион се вее знамето с пречупения кръст. Президентът на Германския футболен съюз Феликс Линеман дава на играчите недвусмислено да разберат, че равенството е желан резултат от нацистките политици.

Това не се харесва особено много на виенския централен нападател Матиас Зинделар, който практически вече е приключил с австрийския национален отбор. След като австрийците видимо доминират през първото полувреме и пропускат положение след положение, кое от кое по-изгодно, в крайна сметка Зинделар вкарва за 1:0 през втората част и демонстративно празнува точно пред главната трибуна.

Малко след това Карл Зеста покачва на 2:0 след пряк свободен удар от 45 метра. Днес срещата не присъства в никаква официална статистика - нито на Германския съюз, нито на Австрийската федерация. Митиас Зинделар, който арогантно отказва да играе за общогерманския национален отбор, е открит мъртъв няколко месеца по-късно в своето жилище. Причините за смъртта никога не се изясняват.Чудото от Базел
30 юни 1954 г.: Германия - Австрия 6:1

Мнозина не споделят доверие към националната селекция на Западна Германия в това световно първенство. И поради това изразителната победа над Австрия на полуфинала носи такова учудване. Алпийските футболисти изживяват един гарвановочерен ден, което важи най-вече за вратаря Валтер Цеман. Основната "единица" Курт Шмийд е принуден да почива, тъй като по време на четвъртфиналната победа със 7:5 срещу Швейцария е получил топлинен удар от 40-градусовата жега и неориентирано се оглежда в последните минути ("След това не мога да си спомня нищо").

Другите австрийци също са засегнати от горещините в Лозана и не могат истински да се противопоставят на германския съперник. Хербергер най-после уцелва своя стартов състав. "Зрителите се смяха и майтапеха за това как сигурно, с множество трикове, с подигравка и уникалност германците надиграха противника си - чисто игрово, а не толкова с борба на терена", пище списание Кикер в последствие. Самият Фриц Валтер участва при пет от общо шестте попадения. Но никой няма представа какво ще се случи в Берн броени дни след това.Позорът от Хихон
25 юни 1982 г.: Германия - Австрия 1:0

Един двубой с повече губещи: ФИФА, чийто регламент се оказва доста несъвършен; Алжир, чийто футболисти трябва да напуснат СП в Испания след 2 победи в предварителната група и 22-та играчи на терена, които трябва да прекарат почти пълното футболно времетраене в горещото испанско лято, докато си подават топката напред и назад, без излишни увлечения и дързости в атака, сякаш спазвайки военно съглашение за ненападение. (Цитат на австриеца Ханс Кранкъл: "Не знам какво толкова искат. Все пак се класирахме напред.") След гола на Хрубеш в 11. минута и двата отбора теоретично и практически се класират във фазата на директна елиминация.

Алжирците вече са спечелили последния си мач в групите и се надяват на изравнителен гол или поне на победа с 3:0 за Германия. Вместо това африканците отчаяно наблюдават, как честната игра се "изнасилва" в продължение на 80 минути. Дали германци и австрийци са се наговорили преди срещата или на почивката, остава само да се гадае.

Коментаторът на държавната германска телевизия ARD Еберхард Щаньек по някое време отказва да обсъжда случващото се на игрището, а австрийският му колега Роберт Зеегер направо иска от зрителите да изключат телевизорите си. ФИФА реагира. От 1984 г. насам последните срещи от предварителните групи се провеждат по едно и също време.Последната Кордоба
29 октомври 1986 г.: Австрия - Германия 4:1

Фактът, че австрийците от 33 години насам припомнят за Кордоба, означава само едно: Успешните резултати срещу "големия брат" са крайно оскъдни. Последната победа на Австрия ще чества своя 25-годишен юбилей през октомври, освен ако германците не загубят днес.

В приятелската среща през 1986 г. силният Тони Полстер бележи на два пъти. Австрия бие с 4:1. Олаф Тон си спомня: "Това беше катастрофа. Причиних дузпа, след като играх с ръка в наказателното поле, а Матеус беше пратен под душовете само след час игра за оспорване на съдийско решение."Гневът на капитана
16 юни 2008 г.: Австрия - Германия 0:1

Както Филип Лаам наскоро сподели в своята книга, германският национален отбор е изпитвал остро напрежение и разединение през онези дни. Михаел Балак така крещи на бедния Давид Одонкор в съблекалнята след загубата от Хърватия, че докарва последния почти до сълзи. Но капитанът преминава от думи в дела.

Напълно в противодействие с Марио Гомес, който само след 5 минути игра успява да пропусне на два метра пред празна врата. Балак нацелва топката с всичката си ярост и я забива точно под горната греда на австрийския вратар Юрген Махо. Това означава класиране на четвъртфинал и гледания до днес на забавеното видео от лицето на Балак по време на изпълнението на прекия свободен удар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар