Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

петък, 8 октомври 2010 г.

... и накрая печелят германците

Германия победи Англия на осминафинала от СП 2010. Преди 20 години една друга селекция, тази на ФРГ, среща британците в едно италианско лято през 1990 г.Стадион "Деле Алпи" в Торино. Полуфинал за световно първенство. Поздрав за всички, обичащи германския футбол...

Изображение

Западна Германия - Англия
Сряда, 4 юли 1990 г., 20:00 часа
Полуфинал от СП 1990

Стадион: Стадио Деле Алпи, Торино
Зрители: 62 628
Съдия: Хосе Рамис Райт


Състави:

Западна Германия:
Бодо Илгнер - Клаус Аугенталер, Томас Бертолд, Гуидо Бухвалд, Юрген Колер, Андреас Бреме, Томас Хеслер, Лотар Матеус, Олаф Тон, Юрген Клинсман, Руди Фьолер
Треньор: Франц Бекенбауер

Англия:
Питър Шилтън - Стюарт Пиърс, Дез Уокър, Тери Бътчър, Пол Паркър, Марк Райт, Крис Уодъл, Дейвид Плат, Пол Гаскойн, Гери Линекър, Питър Биърдсли
Треньор: Боби Робсън

Изображение
20:00 часа
Двата отбора излизат на терена. Германците още в началото залагат на пълна конфронтация, излизайки за първи път в турнира със своите зелени екипи, което пък рязко повишава риска от очни заболявания на зрителите! Ако оптическите фаулове се санкционираха, досега всички футболисти на бундестима да бяха получили по един жълт картон.

Изображение
20:01 часа
Олаф Тон и Томас Хеслер се завръщат в титулярния германски отбор и демонстрират увереност. Англичаните са впечатлени от показаните физически достойнства на своите съперници и реагират напълно панически. Те забиват Тери Бътчър най-отзад като либеро и зарязват зоновата си защитна тактика. Някои английски фенове явно вече са понапълнили гащите!

Изображение
20:11 часа
Англичаните изглеждат окопитени след първоначалния шок. Пол Гаскойн загрява ръкавиците на Бодо Илгнер - явно вече напълно е изтрезнял след запоя от предходната нощ. Халфът е някакво чудо на човешката физиология - издържал вече две срещи с продължения в настоящото световно първенство, докато всяка вечер опустошава безброй халби бира. Забележително.

Изображение
20:16 часа
Томас Хеслер също се раздава на игрището. Явно е решил да направи добро впечатление на бъдещите си италиански работодатели.

Изображение
20:36 часа
Руди Фьолер необезпокояван изстрелва топката чак в странично хвърляне. Хитрата лисица обаче не е вчерашна и се опитва да прикрие гафа си като симулира контузия. Помощник-коментаторът Ото Рехагел, който добре познава бившия си футболист, се включва в театралната постановка: "Възможно е Руди да е получил някакво разкъсване."

Изображение
20:37 часа
Германският отобр съпреживява драмата на Фьолер и не успява да се задържи на високото си игрово ниво отпреди "контузията". Крис Уодъл получава топката в централния кръг и от 40 метра затруднява Бодо Илгнер. Какъв късмет, че вратарят следи играта.

Изображение
20:38 часа
Май Руди Фьолер наистина се е контузил, защото на негово място в игра влиза Кале Рийдле. Ако Фьолер е здрав, то това е най-убедителната симулация във футболната история.

Изображение
20:45 часа
Почивка между полувремената. Кайзерът нервно си намества очилата и изчезва в съблекалнята. Зап Майер небрежно снима трибуните с портативна видео камера и мисли за напрегнатостта в треньорския щаб. Дявол да го вземе, време е за разбор, Зеп.

Изображение
21:00 часа
За подновяването на играта коментаторът Дийтер Кюртен не ни залива с надежди. "Експертите предполагат, че англичаните няма да издържат физически повече на това темпо на игра, но аз лично не съм убеден в това." Супер. И ти наричаш себе си познавач?

Изображение
21:15 часа
Гол за Германия! Анди Бреме, този бог на геометрията. Той разбира се веднага забеляза, че вратарят-доайен Питър Шилтън е излязъл прекалено напред от голлинията си. Анди шутира от многообещаваща позиция пред надутите островитяни, горна греда, гол. Дали причината за попадението е по-ниският ръст на Шилтън в сравнение с Илгнер или неадекватната подредба на английската защита - все едно.

Дийтер Кюртен е психически нестабилен в следствие на остра дехидратация и налудничево хвали стоящия до него Рехагел: "Ото, много добре", но колегата му, който се намира в коренно противоположно състояние на духа, отвръща: "Още ли стоиш зад думите си?".

Изображение
21:35 часа
Гол за Англия! Невероятно. Три огромни пробойни зейват в германската отбрана, а топката лети с пълна сила към вратата десет минути преди края. Линекър. Невероятно.

Изображение
21:43 часа
Гаскойн вижда жълтия цвят. Финалът при всички положения ще се играе без "Газа". Всичките жестикулации, убеждения и молби не произвеждат нищо, съдията Хосе Рамис Райт не знае пощада. Шумът от разбиването на сърцето на Гаскойн отеква и до най-отдалечените места по стадиона. Болката, изписана по лицето на англичанина, докосва душата и на най-закоравелия телевизионен наблюдател. Потичат сълзи. Който не е забелязал изблика на емоционалност веднага, малко по-късно разбира за това настроение по жестовете на неговите съотборници към английската скамейка: Човекът е психически сринат.

Изображение
21:45 часа
Край, край, край на мача. Или поне на редовното време. Продължения.

Изображение
Продължения

Помощ, сърцето ми! Клинсман уцелва Шилтън и тревата до англиския страничен стълб, Уодъл удря германската греда, а Бухвалд привлича топката, все едно тялото му е магнит, а тя е метална. Това момче може всичко! Последен сигнал. СЕГА. НАРЕД. СА. ДУЗПИТЕ.

Изображение
Бекенбауер и Робсън се ръкуват и си разменят любезности. Дали Кайзера би повторил думите си за Бодо Илгнер, че вратарят не бил дузпаджия?

Изображение
До този момент и двата съперника реализират по три дузпи. Напрежението бавно, но сигурно се покачва.

Изображение
22:41 часа
Стюарт Пиърс пропуска. Може да се каже, че Бодо Илгнер избива топката с коляно. Също така може да се каже, че Бодо не скочи достатъчно бързо от първоначалната си позиция. Екстаз.

Изображение
22:43 часа
Уодъл печели наградата в състезанието "Най-автентичен-пропуск-от-точката-на-дузпата-наподобяващ-този-на-Ули-Хьонес" и праща топката в нощното небе на Торино. Финал!!!

Изображение
22:44 часа
Всички прегради за германската радост се сриват, дори самият Зеп Майер спринтира като някой хлапак по тревата и взема участие в бурното празненство на обезумелите от радост германски играчи. Германия е на финал, а Англия подсмърчайки си заминава у дома. Защо всеки един ден не е такъв? Танц, Франц, Тралала, колко е хубаво всичко! Отваме да пием бира с Ото и наздраве на всички! Ще се видим на финала!

Няма коментари:

Публикуване на коментар