Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист

Нелсон Родригес, бразилски журналист и новелист:

Във футбола най-големият слепец е този, който вижда само топката.

събота, 30 януари 2010 г.

Съдията Аленфелдер

Някои футболни истории са твърде странни, за да са истина. Например уникалната постъпка на, да го наречем екстравагантния, германски футболен арбитър Волф-Дитер Аленфелдер от Оберхаузен. Съдията е определен да ръководи северното дерби на Германия между Вердер Бремен и Хановер 96 на бременския Везерщадион на 8 ноември 1975 г. Той може и трябва. Но проблемът е: той не е в състояние! Аленфелдер си взема и съдийското флагче, въпреки че е главен съдия и то не му трябва.

Който познава господин Аленфелдер, знае, че този уникален господин дори и трезвен е направил не едно или две странни неща по германските стадиони. В случая обаче алкохолът е сериозно замесен в събитията в споменатия ноемврийски ден.

Малко след началото на срещата треньорът на гостите със звучното име "Фифи" Кронсбайн стои пред своята резервна скамейка и на висок глас дава указания на своите футболисти. Оообаче: тоя номер на върви пред Аленфелдер!!! Реферът гневно изфучава: "ГРРРРРРРФРРРРЦХОААААРР!" Кронсбайн кротко сяда на пейката. Вероятно се страхува да не бъде ухапан. Междувременно Аленфелдер започва без видима причина да се подхилва, ядосва се, когато някой нападател пропусне чисто положение, използва всичките си налични крайници и флагчето при отсъжданията си и понякога избухва в безпричинен смях. Играчите се споглеждат безмълвни.

Ювелирното изпълнение на Волф-Дитер Аленфелдер, което остава в историята, се случва в 29. минута на срещата. Съдията свири край на първото полувреме! "29 минути не са чак толкова кратко време, но обикновено полувремето трае малко по-дълго", мърморят зрителите на стадиона в Бремен. След кратко съвещание с двамата си странични рефери Аленфелдер отново надува свирката, а напусналите терена слисани футболисти се завръщат. Те играят 16 минути, преди реферът да даде началото на втората почивка.

По пътя си към съблекалнята Аленфелдер се обръща към фотографите около игрището и весело изплезва език. След срещата президентът на Вердер д-р Бьомерт тъжно споделя пред журналистите: "Жалко, че не знаехме какво представление ни предстои, иначе щяхме да сложим по-високи цени на билетите!" Ръководството на Хановер 96 безуспешно настоява пред местната полиция да се направи кръвна проба на култовия арбитър. Аленфелдер категорично отрича, да е бил пиян по време на срещата. Все пак неохотно признава, че е изпил два шнапса, преди да излезе на стадиона. И добавя: "Все пак сме мъже - не пием фанта!"



Въпреки получилите се перипетии второто полувреме се играе и срещата завършва 0:0. Никой от зрителите обаче не съжалява за резултата, понеже е зает да се кикоти на "изявите" на рефера. Мачът влиза в историята на германския футбол като срещата с най-краткото полувреме и с трите съдийски флагчета.

Когато днес някой отиде в бременска кръчма и си поръча "Аленфелдер" ще получи бира с шнапс - с това се предполага, че е "злоупотребил" злощастният съдия. В историята остава диалогът между Аленфелдер и Паул Брайтнер по време на един мач - Брайтнер: "Аленфелдер, свириш като гъз!" Аленфелдер: "Паул, ти играеш като гъз!".

Няма коментари:

Публикуване на коментар